Äntligen söndag och ett nytt avsnitt av Inredningspodden!

Den här veckan åker vi hem till Erika Åberg som har blivit ett känt ansikte då hon tillsammans med historikern Christopher O’Reagan besöker spännande gamla hus i det uppskattade programmet Det sitter i väggarna. Erika Åberg är byggnadsantikvarie och byggnadsvård är hennes intresse både på jobbet och privat, vilket syns på hennes fantastiska gård Högbo i Gästrikland.

Vi pratar en hel massa byggnadsvård, att man faktiskt byggde bättre förr och så uppmuntrar Erika oss att inreda sitt boende tidsenligt. Har du inte lyssnat på avsnittet hittar du det här.

Erika berättar att hon, när hon träffade sin man hade ett hem fyllt med 50-tals möbler medan hennes man vurmade för 1700-stilen. I början hade de svårt att komma överens om hur de ville ha det hemma men när de hittade det här huset väcktes bådas intresse och när de tittade på det var de överens - båda ville ha det. "Vi löste det så att huset själv fick bestämma. Så vi har valt att inreda det med möbler, tapeter och prylar främst från tidsepoken mellan 1910 och 1940", säger Erika.Efter lite övervägande riggar vi "studion" i Erikas bibliotek och kryper sedan upp i varsin fåtölj med en kopp rykande hett kaffe. Erika verkar älska lika starkt kaffe som mig, något jag gläder mig lite extra åt.När jag frågar Erika vilken sak som betyder extra mycket för henne pekar hon ut det här bordet. Det är ett arvegods från hennes mormor och är en av få saker som liksom hängt med sedan förr. Det här läckra badkaret är den sak i hemmet hon skäms för. "På insidan är det så skitigt. Jag skäms på riktigt över det här, jag sitter inte och koketterar. Jag entusiasmerar ju andra till återbruk och vet att motståndarna tycker just att det är lite äckligt för att saker ser använda ut, och PRECIS så är det med vårt badkar" säger Erika och skrattar. Den pryl som är "typisk henne" är den här tv-bänken. Bänken är egentligen ett skåp i två delar men Erika har tagit bort den övre halvan, lagt på en vaxduk och en glasskiva på den undre delen och vips så blev det en perfekt tv-bänk. Och just det där med att hitta nya användningsområden för gamla saker är något Erika vurmar lite extra för.När jag frågar Erika om historien kring sitt hus visar det sig att hon vet väldigt mycket. 

Strax efter att de flyttade in på gården fick de kontakt med en äldre dam som visade sig vara svärdotter till paret som en gång byggde gården och genom henne har de fått reda på mer om husets historia. Erika berättar att i början av förra seklet blev dottern i den stora granngården kär i drängen. Föräldrarna gav sitt samtycke och gav dottern och hennes man ett stycke mark och hjälp att bygga en egen gård som döptes till Högbo och stod klar 1911.Enligt källor kunde paret inte få några biologiska barn utan adopterade en pojke som de först haft som sommarbarn. Denna pojke gifte sig sedermera med den kvinnan som Erika och hennes man haft lite kontakt med. De fick sedan två barn och fick då ta över undervåningen på huset medan föräldrarna fick flytta en trappa upp, berättar Erika.Erika berättar att de plockat fram husets historia bit för bit. När de flyttade in var huset helt sönderrenoverat i 70-talsstil. Masonitskivor dolde spegeldörrar och pärlspont och det fina skurgolvet var täckt av plastmattor. Hon berättar att när de började skrapa på väggarna och hittade gamla tapeter och färglager fick de en bild av vilken stil och smak de som bott här har haft.När de dessutom senare fick ett gammalt fotografi taget framför kakelugnen i biblioteket och åter igen såg en tapet de hittat i en gammal garderob bestämde de sig för att söka efter en liknande.På övervåningen finns två barnrum, ett kontor och Erikas sovrum. Erika och hennes man sover i det rum som tidigare var en liten lägenhet där de som byggde huset fick flytta upp när deras son bildade sig en egen familj. Jag måste säga att jag blev smått förälskad i utsikten från Erikas sovrumsfönster!I en del av Erikas sovrum var det ett kök och Erika som dessutom älskar både funkis och att bevara saker valde naturligtvis att ha kvar detta och använder köksskåpen som förvaring till allt från sängkläder till linne. Så praktiskt och häftigt!Erika säger att det största misstaget människor gör när de köper ett gammalt hus är att de har en alldeles för snäv tidsplan för hur snabbt det skall gå att restaurera ett gammalt hus. När de flyttade in hade de en tidsplan på 10 år, och nu tolv år senare har hon och hennes man skakat hand på att de är klara med rond 1 av renoveringen. Allt som händer nu ingår i etapp 2 säger hon med ett leende på läpparna. 

 Tack snälla Erika för besöket och för all vishet du delade med dig av!
 
Vill du följa Erika så hittar du hennes instagram här och hennes hemsida här
 
 

Erika åberg, Inredningspodden, byggnadsvård, podcast Erika åberg, podcast om inredning, renovering, restaurering, återbruk,

Kommentera

Publiceras ej