Julkalender. Hur gör ni med det? Jag är lika tveksam varje år. Man älskade ju det där med kalendrar när man var liten. Min mamma gjorde paketkalendrar till oss barn där vi fick turas om att öppna små paket. Det var smågrejer, allt ifrån suddigummin till nåt litet pyssel kanske. De senaste två åren har jag gjort en mini-paketkalender med 4 paket som Noah, 4 år, fått öppna varje advent men i år blir det något helt annat.
 
Jag kallar den för mys-kalendern. Varje dag, från 1 december fram till 24 december kommer barnen (framförallt Noah, Ellie förstår ju inte riktigt detta än..) få öppna en liten lapp i vår kalender där det står något vi skall göra under dagen. Det kan vara allt från att vi ska baka pepparkakor eller lussebullar till att vi ska läsa TRE böcker vid läggning, grilla marsmallows i öppna spisen, smycka apelsiner med kryddnejlika, göra en utflykt, bygga en koja tillsammans, spela ett spel eller dricka varm choklad till kvällsmellis framför brasan. Syftet är att vi ska göra mysiga saker TILLSAMMANS. För det är ju faktiskt precis just det som är det allra bästa med julen och advent. 
 
Så vad behöver man? Egentligen ingenting.Man kan ju lika gärna lägga 24 lappar i en fin burk och dra en lapp om dagen. Men om man vill göra en sådan här "gran" av hitte-kvistar som jag gjort gör man såhär:
(null)
Jag valde att göra kalendern tillsammans med barnen. Vi var ute i skogen och samlade pinnar och Noah förstod precis hur vi skulle göra och var en hejare på att hitta pinnar!
(null)
Pinnarna la vi sedan i storleksordning. Från den kortaste till den längsta.
(null)
Vi valde en grov lång pinne som fick vara "stam". Sedan knöt vi fast de mindre pinnarna med hjälp av jutesnöre.
(null)
Voala! Nu är själva stommen till kalendern färdig, nu ska den bara fyllas med trevligheter!
Jag valde grönt papper då vi tyckte det kändes juligt, men man kan ju ha mer färgglatt papper också om man föredrar det!
(null)
Sedan skrev jag saker på lapparna och rullade ihop dem och band ett snöre kring de små rullarna.
Utanpå skrev vi siffror med guldfärg.
(null)
Voila! En myskalender som fyller varenda mörk dag i december med massa mys!
(null)
Jag tänker att det är precis det julen handlar om. Att vara tillsammans, varva ner och äta gott. Att tända ljus och ta hand om varandra. Det känns också som att barnen kommer minnas våran mysiga december mer än om de fick en liten pennvässare? Eller vad tror ni?
(null)
 
Tryck gärna på det lilla <3 om du gillar inlägget. 

2 kommentarer

Anonym

15 Nov 2018 19:59

Åh - jag gillar verkligen idén! Om jag har energi o ork ska jag fixa en likadan till Filip o Sofia i helgen! 😊 //Helena

Svar: Ja! Göra!
Emelie Sundberg

KRISTINA JAKOBSSON

16 Nov 2018 22:33

Fin ide!

Svar: Tack :)
Emelie Sundberg

Kommentera

Publiceras ej