<> EMELIE SUNDBERG - Hemma hos Helena Lyth
Den här veckan åker Inredningspodden - hemma hos hem till Helena "pysselproffset" Lyth som bor i en funkisvilla i Bromma i Stockholm.
 
Helena berättar att hon växte upp 700 meter från där hon bor nu i ett hus från samma årtionde och att hon därmed vurmar lite extra för just funkis-stilen.
 
"Varför välja mellan snyggt och praktiskt när det kan vara både och?". I avsnittet berättar Helena om sin kärlek till funkis, om varför hon inreder långsamt och så delar hon med sig av sitt mest omtycka DIY.
 
Har du inte lyssnat på avsnittet hittar du det här.
 
"För mig är det inte själva inredningen i sig som är det viktiga utan att just inreda ett hem. Sen kvittar det egentligen vad det är för saker som utgör hemmet, vilken stil det är till exempel. Inredning för mig är nog just att skapa ett hem".
Helena berättar att köket är hennes favoritrum och hjärtat i hemmet. Köket är byggt med pigkammare och flera detaljer i huset är kvar sedan det byggdes, till exempel finns ringklockorna kvar som användes för att ringa på "pigan" när man behövde betjäning.
Bordet som står i köket är den möbel i huset som betyder mest, berättar Helena. Det är ett blocketfynd som inte bara visade sig ha de exakta måtten som Helena var ute efter utan också precis den stil och det träslag som Helena var ute efter.
Helena berättar att hon ofta får frågor om just köksbordet. Det är ett hopplock från olika gamla spillbrädor vad det verkar och det är lagat på de mest annorlunda vis.
Intill köket ligger matsalen som också hör ihop med vardagsrummet. För att avskilja matsalsdelen från vardagsrumsdelen har Helena valt att måla matdelen i en mörk grön-grå kulör. Ett smart sätt att separera två rum som annars smälter ihop, menar Helena.
Runt matsalsbordet står Bauhausstolarna som är tidstypiska från just funkis-eran.
I anslutning till matrummet ligger vardagsrummet. De stora fönstren gör att det flödar in ljus. Soffbordet på bild är det bord som Helena berättar att hon skäms lite över. Skäms är kanske att ta i, men det är ett sådant där bord som köptes mer för sin funktion än för sin stil, menar Helena som har tre barn som så många andra barn har älskat att klättra på det mesta.
Målningen på bild är den oljemålning som Helena pratar om i podcasten. Tavlan är målad av en konstnär som heter Christopher Rådlund som främst målar just landskapsmotiv.
Helena berättar att hon föredrar snittblommor framför krukväxter på grund av att hon inte är så bra på att ta hand om sina växter. Den här eken verkade vara det enda i trädgården som överlevt sommarens torka så den drogs upp och fick flytta in.
På övervåningen möts vi av Helenas arbetsrum. Här har Helena också målat väggarna på samma sätt som hon gjort i matrummet, för att avskilja och ge känslan av att det är ett eget rum. Egentligen är det mer en genomgångspassage till Helenas och barnens sovrum.
Hur mysigt att tända en brasa och sitta och jobba här i höst? Skåpen är inmålade IVAR-skåp från IKEA och mattan är från Jotex.
Kontoret gränsar alltså in till Helenas sovrum. Tänk så nära hon har till jobbet på mornarna.. :)
Den ena väggen i Helenas sovrum fastnade jag lite extra vid. Det är också typiskt funkis och panelen är tagen från en del av taket i hallen där det alltså sitter sådan här panel. Läckert, eller hur?
När vi hade jobbat färdigt hade Helena förberett lunch till mig på det vackra indiska träbordet. 
 
Tack Helena för inspirationen!
 
Glöm inte att trycka på det lilla hjärtat nedan om du tycker om inlägget <3
DIY, Inredningspodden,

1 kommentarer

Mimmie @tandlakarvillan

18 Oct 2018 09:45

Så fint och personligt inrett hem!

Kommentera

Publiceras ej