<> EMELIE SUNDBERG - Mina gotlandstips!
Nu är jag i Stockholm igen men har ju lovat att knåpa ihop ett blogginlägg om mina absoluta Gotlandsfavoriter och här kommer det äntligen.  
 
Jag är ju född och uppvuxen på Gotland och flyttade hemifrån när jag var 19 år, direkt efter studenten. Det man inte riktigt uppskattade och förstod skönheten i när man var yngre kan jag idag bli helt golvad av. Ringmuren, havet, innerstaden och alla gränder man traskat dag ut och dag in under uppväxten, kalkbrotten, stränderna och naturen. Vart man än vänder sig är det vackert. Här känner jag mig hel. 
 
Här kommer mina absoluta "måsten".
 
Själsö Bageri
 
Kanske har dem de absolut godaste bullarna på Gotland? Med tanke på kön som ofta ringlar sig ut på parkeringen kan jag nästan påstå det! Fika där eller köp med dig bullar och frallor och ta ett dopp nere vid själsö hamn eller ta en promenad längs kusten. Om fint väder lägger du dig på en filt bakom strandbodarna. 
Någon gång per sommar lyxar vi till det med en frukost här. Den är supergod och kostar en dryg hundring! (null)     
Smöjen
 
Smöjen i Kyllaj. Här finns två kalkbrott varav vi brukar bada i det närmast stranden. Där är en del av den gamla fabriken kvar vilket gör att den är fylld med vatten. Vattnet är klart, det blir varmt tidigt på säsongen och det förekommer garanterat ingen algblomning. Man badar dock på egen risk och det är inte särskilt barnvänligt. Min 5-åring tycker det är superkul att "simma" (med puffar) in i den gamla fabriken. Man får se upp - det finns ingen garanti för att det inte ligger skräp och stora stenblock i brottet även om jag aldrig stött på det. Var försiktig!
(null)
(Bild från dykarna.nu)
 
Bungenäs
 
Bungenäs är också ett gammalt kalkbrott som länge har varit militärt område och avstängt för allmänheten men som under senare år blivit en av Gotlands nya "hotspots". "Överhajpat" om du frågar min far, men jag tycker allt att det är värt ett besök om man aldrig varit här. Här lämnar man bilen för att öppna lammgrindarna och vandra (eller utnyttja lånecyklarna som finns) grusvägen ner mot havet och Bungenäs matsal och Kalkladan. Ta ett stop vid den gamla handelsboden "Nyström" och köp en glass och lägg dig i solbäddarna vid stranden.  (null)
 
Strandpromenaden i Visby
Hit tar du med dig hämtpizza eller en picnickorg och äter lunch eller middag på en filt. Kastar stenar i havet och tar en tupplur i en av hängmattorna som hänger här
(null)
 
Strosa runt i innerstan.
Det är nästan så självklart att det känns töntigt att skriva det, men att strosa runt i gränderna innanför ringmuren måste få ta sin tid. Gå upp på klinten och kika på utsikten ovanför Domkyrkan och strosa ner mot botaniska trädgården och de små gulliga gränderna där. Har du tid så ta en promenad ut genom Österport och gå norrut och vandra i gravarna utanför muren och gå in i norderport eller promenera ända ner till strandpromenaden.
Har du barn så avsluta dagen i Almedalen där det finns en härlig lekplats med utsikt över hela innerstan. 
(null)
 
Fårö
Har du aldrig varit på Fårö ska du definitivt åka hit.  Här är det kargt och det finns flera raukfält varav Langhammars är det största.  Här ställer du bilen och går runt och klättrar på raukar och bygger torn av sten på stranden. P
(null)
Vill du bada så är sudersand en av de absolut finaste stränderna på Gotland. Det vet alla vilket gör att den, precis som Tofta, är knökfull. Vill du ha lite mer folktomt och är up to en utmaning så kan du istället besöka Norsta Aurar.  Det är en strand helt utan faciliteter på norra delen av Fårö. Stranden börjar några hundra meter väster om Fårö fyr och är 4 km lång, dvs lika lång som Sudersand. Norsta Aurar är dock mycket ödsligare och mer vild med stora sanddyner mitt på. Vid bägge ändarna finns det bilväg i närheten av stranden och där är det mest folk. Googla för vägbeskrivning.
(null)
Äter lunch gör du på Kutens, köper med dig fika gör från på Sylvis döttrar. 
 
Fröjel och Djupvik hotel.
Kanske är jag partisk då det var här Ola friade till mig men jag måste säga att jag älskade den här platsen minst lika mycket redan innan det. Ola var bara smart nog att välja just denna plats till att fråga om jag ville dela mitt liv med honom 😀. Här äter du lunch och tar sedan en promenad längs med Ekstakusten med utsik över Karlsö-öarna. Hela kuststräckan präglas av vackert utbildade strandvallar av grus och sten. Vill du hellre äta middag på Djupvik hotel rekommenderar jag att du sover kvar. Här bor du i glashus med utsikt över havet åt ena hållet och rapsfälten bakom. Läget är magiskt med utblick över Karlsöarna och Djupviks fiskeläge. Solnedgången kan avnjutas från terrassen eller matsalen och blir inte vackrare. Jag har bott här tre gånger och aldrig blivit besviken.
 
Bildresultat för djupvik hotel
 
Tofta surflogi.

Denna fantastiska plats ligger precis vid havet och erbjuder SUP, god mat och en fantastisk atmosfär. På dagarna springer det familjer, kompisgäng och andra sällskap kring logiet och på stranden runt om kring. På kvällarna är platsen helt magisk med akustisk musik, god mat och kalla drycker. Precis bredvid området ligger en skateramp och linor att öva balansen på så den avslappnande stilen är påtaglig hela tiden.

På Surflogiet hittar du även Glamping-tält vilket är en ny form av camping som står för glamorös camping. Här är det som att bo på hotell men i ett tält, på stranden.

(null)

Shopping
 
Varje gång jag är i Visby tar jag en runda till Aktanus. Här har de en perfekt blandning av nytt och gammalt och man blir aldrig besviken. Efter Akantus går man rakt över gatan till Kränku och köper på sig en årsförbrukning av gotländskt thé. Därefter fortsätter man 20 meter till H10 och kikar in på G.A.D och tar en fika eller sallad på H10 bar och Café.
 
Berså
I närheten av Tofta kyrka hittar du ett gammalt kapell som numer är fik och butik.Värt ett stop om du har vägarna förbi!
 
Loppisar
 
Fint&fult

På väg hem eller till Bungenäs måste du ta en sväng förbi fint & fult. Här jobbar Monica som säljer en blandning av nytillverkad design med väl utvalda loppisprylar. Det är ingen billig loppis men du går aldrig därifrån tomhänt!  

Gotlands Kuriosa (Hemse)

Underbar lada i Hemse fullproppad med med finvintage och inspiration. 

Lions

Varje år har Lions loppisar på Gotland. Kika på svenskaloppisar.se för att se när och var!

Dahlem Loppis

Är en gång per år, googla för att se datum!

Annars finns det loppisar överallt!

Stränder:
 
Ihreviken
Ihreviken har nåt. Det finns sandbotten för de som gillar det och stenbotten för de som föredrar det. Naturen är magisk och det är lätt att hitta en plats för sig själv. Det finns restaurang om du vill göra det enkelt för dig.
Sandviken
Sandviken på Östra Gotland är en mysig, lång sandstrand med färre besökare. Köp med dig lunch från Katthammarsvik eller sväng förbi där efteråt.
Åminne
Åminne är som gjort för familjen - långgrunt och gott om plats på stranden. Alla bekvämligheter finns på plats: kiosk, restaurang, enklare livsmedelsaffär, pool, camping och stuguthyrning. Det är absolut ingen charmig servering men badstranden är fin och barnen älskar det! Har du inte barn? Välj en annan strand!
 
Norsta Auren (Fårö)
(Se ovan när jag skriver om Fårö)
 
Restauranger:
 
Bolaget
Bolaget har Visbys soligaste och härligaste uteservering, barhäng och vinbar, en franskinspirerad meny och en vinlista som smakar helkväll. En klar favorit framförallt för miljön och läget. Men maten är också bra!
Surfers
Den kinesiska Sichuan-restaurangen Surfers bara MÅSTE du besöka. Här beställer du in flera smakrika, kryddiga smårätterna och mumsar bland gudomliga, heta smaker. Kinesisk tapas med andra ord.  Boka bord.
Bakfickan
Fiskrestaurang i mysig miljö.
Italienaren 
Som det låter. Italiensk mat i fantastisk miljö.
Strykjärnet crêperie & logi
Inne i Visby, i det strykjärnsformade huset, hittar du ett litet, men naggande gott crêperie. Placera dig på balkongen, smaska franskosande crêpes och njut utsikten.
 
Jag kan fortsätta i all oändlighet, men dessa är mina absoluta favoriter!  
 
 
 

3 kommentarer

Rebecca Adnell

02 Aug 2019 10:22

Gotland är så mysigt! <3

Svar: Ja visst är det!
Emelie Sundberg

Angelica Wåhlin

02 Aug 2019 10:57

Tack för tips!

Svar: Varsågod 😍
Emelie Sundberg

anna

04 Aug 2019 00:35

Tack snalla for alla tips,sa roligt att läsa for någon som jag som aldrig har varit pa Gotland,bor sedan 30 ar utomlands och hinner liksom aldrig dit nar jag ar hemma och halsar pa i Sverige.. Men en dag hoppas jag fa komma dit och uppleva allt det fina!!
Nar rekomenderar du att man ska aka dit om inte badning och varme ar det viktigaste?

Svar: Vad kul! Maj och september om man ändå vill ha lite värme! Kanske ännu hellre september för de brukar vara såå fina på ön! Vissa saker är såklart stängda då men det finns massa pärlor som har öppet året om!
Emelie Sundberg

Kommentera

Publiceras ej