<> EMELIE SUNDBERG - DIY - bygg ditt eget plankbord
(null)
Vi gillar att bygga saker själva och min man är en sådan typ som alltid säger "det där fixar jag, hur svårt kan det va". Och oftast blir det bra, ibland sämre men då lär vi oss och gör annorlunda nästa gång. Lite så var det med vårt plankbord som vi byggde för två år sedan. Det ni ser på bilden ovan. Vi valde då lärkträ, vilket är en ganska dyr träsort som inte behöver behandlas på något sätt. Lärkträ kräver inget underhåll tack vare att rötbeständigheten finns naturligt i träslaget. MEN det blev inte så bra ändå. Trä är ju ett levande material och bordet blev ändå väldigt skevt, snett och vint efter något år. Vi försökte rädda det i år genom att stötta upp med diverse träbitar men det blev bara sämre och sämre och fulare och fulare.
(null)
Därför gjorde vi om. Gör om och gör rätt, helt enkelt.
Det vi ganska snabbt förstod var att plankorna på det första bordet var för tunna för att stå emot påfrestningen det ändå innebär att stå ute i regn och sol. Plankorna "slår sig" helt enkelt. Vi behövde alltså grövre plank. De nya plankorna är ca 4 cm tjocka. Så ett REJÄLT bord helt enkelt. Vi vill ha ett långt bord med plats för många så plankorna är 250 cm långa. Då kan man lätt sitta 4 personer vid varje långsida. Vi valde helt obehandlade furuplankor denna gången.
(null)
Sedan är det bara att mäta ut hur brett du vill att bordet skalla vara (vårat är ca 1 meter brett) och sedan såga ut en planka som är lika lång som bordet är brett att sätta på tvären. Skruva sedan en skruv i varje planka (och se till att skruven är lagom lång så att den inte går igenom).
(null)
Vårt förra bord låg på IKEAS benbockar LERBERG men de är inte superstabila så den här gången valde vi att bygga på ben på bordet. Benen behöver vara ganska rejäla då bordsskivan är tung. Sen är det bara att såga av lämplig längd på benen efter hur högt du vill att bordet skall vara och skruva fast dem med vinkeljärn. Vi hade bara 4 vinkeljärn hemma men jag skulle rekommendera 3 om man sätter benen såhär som vi har gjort.
(null)
Lätt som en plätt, eller hur?
(null)
En liten "stjälper"" som pillar med skruvarna..
För att trät ska hålla bättre och stå emot fukt så laserade vi det med träolja. Eftersom "färskt" trä är skrikljust och eftersom att tålamod inte är mitt mellannamn så la vi i lite grå bets i oljan. Fråga närmsta byggvaruhus så har de koll! Jag valde en så ljus grå som bara fanns så att det inte skulle få ett "målat" utseende.
Klart! Färgen kommer bara bli snyggare med tiden!
Sådär - nu håller vi tummar och tår för att detta robusta bord står sig hela långa sommaren och fler därtill! Det borde det göra!
 
Tryck gärna på hjärtat om du gillar inlägget <3
DIY plankbord, DIY rustikt bord, altan, altaninspo, bygg ditt eget bord, bygg ditt eget plankbord, plankbord, trädgård, trädgårdsinspo, trädäck, trädäcksinspo,

Kommentera

Publiceras ej