Inredning, Trädgård, Övrigt Emelie Sundberg Inredning, Trädgård, Övrigt Emelie Sundberg

Vårt nymålade hus – en varm och inbjudande förvandling

Vi målade om vårt hus och skapade ett nytt intryck med varma beige toner. Här får du tips på hur du väljer rätt fasadfärg och vilka misstag du ska undvika.

Inlägget innehåller reklam för Jotun

Vårt hus byggdes 1925 och har den klassiska 20-talsstilen med enkla, raka linjer, stående träpanel, sadeltak och spröjsade fönster. Det är en härlig känsla att se det nymålat!

Härlig känsla med ett nymålat hus! Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity Pure Matt i den beige tonen JOTUN 1108 Fyn och dörren med DEMIDEKK Infinity Details i JOTUN 8413 Herrgårdsgrön.

Varma toner – även utomhus

Som ni vet är jag svag för varma, mjuka beige- och vaniljtoner inomhus, så det kändes självklart att fortsätta i samma spår även på husets exteriör.

När vi köpte vårt hus var det nymålat i en neutral grå färg, vald av byggnadsherren. Den grå färgen var något som jag störde mig på redan från start – den kändes kall och opersonlig, nästan lila i vissa ljus. Jag har alltid dragits mot varmare toner, så jakten på den perfekta varma beige eller blekgula nyansen började.

Efter många överväganden landade jag till slut på JOTUN 1108 Fyn, en dämpad och gyllene varm kulör med ett stråk av grått. Den upplevs som diskret och harmonisk utomhus, vilket var precis det jag ville uppnå. Fasaden målades med DEMIDEKK Infinity Pure Matt för en matt finish som inte reflekterar ljus lika starkt, och det var en viktig faktor för mig.

Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity Pure Matt i den beige tonen JOTUN 1108 Fyn, grundmuren med JOTUN Drytech Murfärg i JOTUN 1352 Form och trappan med Trestjerner Golvfärg Premium* i JOTUN 1352 Form.

Ett "vaniljsås-hus" med gröna detaljer

Jag övervägde flera kulörer, bland annat gula och gröna toner, men eftersom våra två grannar redan har gula hus, ville jag undvika ytterligare en gul nyans. Gult gick bort, men den gröna nyansen kändes perfekt för detaljerna istället.

Till slut landade jag i att vårt hus var ett "vaniljsås-hus", och den varma beigen kompletterades med JOTUN 8413 Herrgårdsgrön på ytterdörren och fönsterspröjsen målade i JOTUN 8294 Sage sedan tidigare. Den gröna dörren skapar en inbjudande känsla när man stiger in och passar perfekt till de varma omgivande tonerna.

En grön dörr skapar en välkomnande och härlig känsla när man ska stiga in. Och passar väldigt fint till de varma nyanserna omkring! Dörren är målad med DEMIDEKK Infinity Details8413 Herrgårdsgrön och Fönsterspröjsen är målade i JOTUN 8294 Sage sedan tidigare.

Renovering och färgval

Att måla om fasaden har länge varit högt upp på min önskelista, men eftersom huset var nymålat när vi flyttade in, var det inget vi gjorde direkt. Med tiden började dock färgen flagna, och vi insåg att underarbetet hade varit bristfälligt. För att dela upp kostnaden renoverade vi fönstren förra året och i år var det alltså dags för fasaden att få sig ett lyft.

Jag har alltid stört mig på den bländande känslan som den tidigare färgen gav, så det var viktigt för mig att välja en kulör med låg glansgrad. DEMIDEKK Infinity Pure Matt var därför ett naturligt val.

Fönsterspröjsen är målade i JOTUN 8294 Sage

Att välja rätt fasadkulör – några tips

Det är verkligen en utmaning att välja fasadkulör, men här är några tips som hjälpte mig:

  • Tänk på omgivningen: Titta på vilka färger husen runtomkring dig har. Jag undvek gult eftersom två grannhus redan var gula.

  • Miljön runt omkring: Om du bor på landet, vid kusten eller i en stadsmiljö, välj en färg som harmoniserar med naturen eller omgivningen. Jordnära och gröna toner passar bra på landet, medan ljusare färger ofta är snyggare i kustmiljöer.

  • Arkitektonisk stil: Färgen bör komplettera husets stil. Ett äldre hus kan kräva mer dämpade färger som grått, vitt eller ljusgult, medan ett modernare hus kan klara av starkare färgval.

  • Ljusförhållanden och klimat: Klimatet påverkar hur färger upplevs. Soliga områden gör att färger ser ljusare ut, medan molniga miljöer kan göra dem mer dämpade. Testa alltid kulörer i olika ljus innan du bestämmer dig.

  • Praktiska överväganden: Mörka färger visar smuts och slitage tydligare, och kulörstarka färger kan tappa sin intensitet snabbare, vilket påverkar underhållsbehovet.

Visst är det härligt när husets kulörer harmonierar med varandra? Dörren är målad i 8413 Herrgårdsgrön, fasaden i JOTUN 1108 Fyn, grundmuren med i JOTUN 1352 Form och trappan i JOTUN 1352 Form. Vindskivor och knutbrädor är målade  i JOTUN 1001 Eggvit

Så kom jag till slut fram till rätt kulör

En slump gjorde att jag hittade den perfekta nyansen. Jag besökte min svåger och föll direkt för deras husfärg. Efter att ha provmålat med deras gamla färgprover, insåg jag att den passade perfekt även på vårt hus.

Jotuns färgexperter hjälpte mig också att välja matchande nyanser till grundmuren och dörren. Dörren är målad i 8413 Herrgårdsgrön, fasaden i JOTUN 1108 Fyn, grundmuren i JOTUN 1352 Form, och vindskivor och knutbrädor i JOTUN 1001 Eggvit.

Hur känns det nu?

Nu har vi landat i vår nya husfärg, och vi är supernöjda. Det som återstår är att måla stuprören i samma färg som vindskivorna och husknutarna, samt att måla altandörren på baksidan i samma gröna nyans som fönsterspröjsen. När det är klart kommer hela projektet att kännas fulländat!

Vad tycker ni? Dela gärna era tankar i kommentarerna! <3

Läs mer
Inredning Emelie Sundberg Inredning Emelie Sundberg

Att inreda ett hem – en process som tar tid

När vi flyttade in i vårt hus för drygt 7 år sen var det helt nyrenoverat. Det var en byggherre som hade köpt det för att renovera det inför försäljning och vi föll pladask för huset och insåg att det inte var läge att påbörja en stor renovering just där och då i och med att jag var höggravid med Ellie och hade en virvelvind till 2-åring runt fötterna.

Huset var inflyttningss-redo men det var otroligt opersonligt och trist. En perfekt utmaning för oss i den livssituation vi befann oss i just då.

Jag hade en ganska tydlig bild över hur av hur jag ville att rummen skulle se ut, men insåg snabbt att det tar tid – och att det är DYRT – att inreda ett helt hus. Det är inte något man gör på en helg eller ens på ett år. Det är en process, och precis som med allt annat så blir det faktiskt bättre om man låter det växa fram.

Här är två mobil-bilder från köket från första kvällen efter att vi flyttat in flyttat in. Självklart intogs den obligatoriska flyttpizzan!

Någon vecka efter såg köket ut såhär. Matbord och stolar på plats, men väldigt vitt och kalt.

Sedan målades den här delen av köket i en neutral grå, då den andra halvan av köket redan var målad i den kulörten och vi gillade den.

Någon som minns de gröna gardinerna? Oj vad jag tyckte att jag vågade färg när de kom upp, haha!

Sen kom fönsterfodren och pärlsponten upp i köket då vi ville ha tillbaka lite mer av husets orginal-karaktär. Här bestämdes också att vi skulle sätta in en altandörr här så att vi kom ut till baksidan lite smidigare vilket blev ett otroligt lyft för hela rummet!

Och såhär ser matsalsdelen alltså ut idag. Sedan vi flyttade in har alltså dörr - och fönsterfoder åkt upp. Ett fönster har bytts ut mot en altandörr, element har flyttats och pärlspont har satts upp och (just nu) en tapet på väggen ovanför.

Under åren har vi adderat fler och fler detaljer som gjort huset till vårt. Det har verkligen inte skett över en natt utan vi har låtit det ta sin tid. Varje beslut har känts genomtänkt och nu älskar jag att gå in i ett rum och känna att "nu är det precis som vi vill ha det". Det är en så fin känsla när allt liksom faller på plats – även om det har tagit lite tid att komma dit.

Jag vet att det är lätt att känna att man vill ha allt klart direkt, men att inreda ett hem handlar inte om att stressa fram något. För mig har det snarare handlat om att låta hemmet växa fram tillsammans med oss. Det är inte alltid lätt att vänta –snälla, vem är jag ens att skriva det här!? – men att inreda ett helt hus kräver tid och tålamod och att det får lov att vara en process.

Sen förändras ju familjen för varje år eftersom barnen växer och får helt andra behov. Ett tag hade jag ett stort skåp med leksaker i vardagsrummet eftersom barnen ända aldrig ville vara i sina rum utan exakt där vi var. Och så vips så är de äldre och är istället BARA i sina rum. Behoven förändras och hemmet med det.

Vad tycker ni? Visst blev köksförändringen till det bättre ändå? En dröm jag har (som jag inte har Ola med på än) är att ta ner en vägg mellan den här delen ovan och vårt kontor som ligger vägg i vägg för att få en ännu större matplats. Vi får se om jag någonsin får igenom det!

Vill ni ser fler såna här före och efter?

Läs mer
Inredning, Högt och lågt Emelie Sundberg Inredning, Högt och lågt Emelie Sundberg

Före och efter...

.. Fast tvärtom..

Känner ni också att det ända ni gör är att städa och plocka och att det ändå ser för J**ligt ut där hemma? Jag förstår verkligen inte hur vissa lyckas ha det sådär fint och undanplockat typ jämt!? Här är det oftast saker Ö V E R A L L T. Det tror man naturligtvis inte när man ser mitt Instagramflöde men jag vet inte hur många som hade velat följa mig om jag bara la ut bilder på hur mitt hem såg ut normalt sett..

OK, vi gör ett test.

Såhär såg mitt kök ut igår efter att jag dragit fram allt inför att laga två olika maträtter till veckan. När jag sedan ätit upp min lunch och tittade hit igen fick jag smått panik. Det fanns ju absolut ingenting i mig som varken ville, hade tid, lust eller ork att ta tag i det där. Men så tänkte jag - “det där kan bli ett kul blogginlägg” och då gick det lite lättare :)

Jaja, jag slog ju två flugor i en smäll. Kunde skapa innehåll OCH få ett städat kök. Undra dock hur länge städningen håller….

Det här med städ och konstant plock är faktiskt på riktigt ett problem tycker jag. Både att städa och att ha det stökigt tar så otroligt mycket energi. Vi med ADHD gillar ju att göra någonting EN gång för att sedan ha det klart. Är det något man inte kan göra EN gång så är det att städa. Det är som att kratta löv när det blåser - Man blir a l d r i g färdig.

Mitt enda lifehack är att ha en eller flera korgar som jag ÖSER ner allt bös i. Ofta sådant som ska till övervåningen t ex. Då kan jag gå ett varv på nedervåningen och lägga i sakerna i korgen för att sedan ta upp det till övervåningen. Oftast står dock den där korgen sen på övervåningen alldeles för länge innan den blir uppackad där..

Ja, sen kör jag naturligtvis “trapp-tricket”. Ni vet när man lägger allt som ska upp till övervåningen i trappen med hopp om att någon som går förbi ska ta upp det och lägga det på sin rätta plats? Det resulterar naturligtvis allt som oftast i att familjen ser de där högarna som någon slags hinderbana de ska försöka ta sig förbi..

Hur gör ni för att hålla ordning hemma? Är ni sådana där duktiga människor som plockar undan varje kväll?

Läs mer
Övrigt, Inredning Emelie Sundberg Övrigt, Inredning Emelie Sundberg

Vår helg i bilder ❤️

Vi började helgen i Stockholms skärgård hos Olas föräldrar. De har en alldeles magisk plats på jorden dit vi återkommer ofta. Vi har halvt beslagtagit deras lilla sjöstuga och gjort till våran. En liten stuga på kanske 25 kvadrat där vi huserar om somrarna när vi är här. Med bara några meter till vattnet somnar man till vågornas kluckande här om nätterna.

Utanför sjöstugan samsas höstanemoner, lavendel, rosor och höstflox.

Inifrån sjöstugan är utsikten rätt så underbar!

Här är så mysigt att sitta sena sommarkvällar med tända ljus..

Sovrummet med tapeten ”vintergröna 4829” från Boråstapeter gör sig så fint här! Sänglampan och de rutiga kuddarna är från Strömshaga!

Sängbordet är inhandlat på auktion.

De här ljusstakarna i marmor hittade jag på en loppis på västkusten i somras. Först gick jag bara förbi dem, sen gick jag tillbaka igen och funderade på om de var snygga eller fula. Till slut köpte jag dem.. Vad tycker ni? Jag tycker de har nåt.. I helgen packade jag ned dem och tog med dem hem till stan.

I lördags lämnade vi skärgården och åkte istället söderut. Vi hade nämligen bestämt träff med våra taktältsvänner.

Det är inte supermånga nätter vi sover i taktältet men möjligheten att kunna stanna och sova vart man vill är otroligt härlig. Det bästa är nog ändå att kunna mötas upp så här och göra ett litet läger tillsammans med vänner. Här badade vi, utforskade omgivningarna och lagade oxfilépasta. På kvällen tände vi en lägereld och åt lördagsgodis. Det blir nog inte mysigare än så?

Sista augusti och än kan man bada. I den här sjön var temperaturen riktigt skön!

Imorse badade vi och prövade fiskelyckan som inte var särskilt ”lyckad”. Sen packade vi ihop oss, åkte och åt lunch och sen styrde vi hemåt igen.

Hoppas ni har haft en mysig helg ❤️

Läs mer
Inredning Emelie Sundberg Inredning Emelie Sundberg

Uppdatera hemmakontoret?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granit

Min son är 9 år gammal och för snart ett år sen fick han den här superfina hyllan i sitt rum från Tonn furniture. Sedan dess har det väl gått lite utför med hans rum om jag får säga det själv..

Även om han fortfarande älskar att jag fixar och donar därinne så känner jag att han själv måste få sätta sin prägel på rummet. Och det är inte alltid hans så kallade “prägel” går i linje med vad jag helst hade gjort där inne om man säger så. Men så i förrgår kröp det lite i fingrarna och jag kände att jag nog var tvungen att hjälpa honom lite på traven för att få ordning där inne i det som hade blivit ett “kaos”.

Min son är en samlare av rang, på gränsen till horder, och jag kände hur det började närma sig en sanitär olägenhet. Sagt och gjort, med hans tillstånd började jag rensa.

Jag är inte klar här inne, bakom min rygg har han nu ett skrivbord och en herrans massa papper, tidningar och plotter. Jag har gjort en inköpslista på saker från Granit som jag klickat hem för att få lite ordning och reda där. Bilder på det kommer. Nedan är min inköpslista från Granit. Om du klickar på bilderna kommer du till produkterna.

Ok, här kommer en “före” som skrivbordshörnan ser ut nu. Då har jag alltså redan plockat undan 80%…. :)

To be continued…

Glöm inte att trycka på det lilla hjärtat om du gillade inlägget och kommentera gärna om ni vill se hur slutresultatet blev!

Läs mer