Arkiv
- april 2025
- mars 2025
- februari 2025
- januari 2025
- december 2024
- november 2024
- oktober 2024
- september 2024
- augusti 2024
- mars 2024
- februari 2024
- december 2023
- oktober 2023
- september 2023
- juni 2023
- april 2023
- december 2022
- oktober 2022
- december 2021
- november 2021
- oktober 2021
- september 2021
- juli 2021
- juni 2021
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- juli 2020
- juni 2020
- maj 2020
- april 2020
- mars 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
HITTA I BLOGGEN
Kategorier
Nu (iallafall snart) är det jul igen!
Inlägget publiceras i samarbete med Strömshaga/Balders Hage
Känner ni doften? Doften av gran, kanel, glögg och hyacint? Vi är så nära årets mysigaste högtid nu att man nästan kan ta på den. För några veckor sedan fotade jag och Emma Strömshagas julbilder och det var inte klokt vad julsugna vi blev båda två! Välkomna in på ett litet smakprov av Strömshagas jul 2021 genom min och Emmas kameralins.
När vi tänker på jul tänker vi på värme, gemenskap, levande ljus och god mat. Den där julstressen kan vi väl hoppa över i år och istället försöka lägga fokus på att sakta ner tempot, äta gott och umgås med de vi tycker om.
Ett måste för julkänslan är väl ändå en gran? Gärna en som doftar sådär ljuvligt. Att komma ner till en ljusbeklädd gran de där tidiga, kalla mornarna i december och mötas av ljuset och doften kan vara något av det bästa vi vet. Att slå in vackra paket likaså. Lägger man ner lite kärlek blir ju paketinslagningen halva presenten och de fungerar dessutom som vackra dekorationer där under granen.
Sen kommer vi till det där med att klä granen – kanske den mysigaste traditionen av alla? De här fina girlangerna med ornament i äkta mässing med klassiska julmotiv är så fina att både hänga i granen eller som dekoration över ett bord eller i ett fönster.
Är ni av den pyssliga sorten? Då skulle vi rekommendera att göra små girlanger av granris och amaryllis. Amaryllisstjälken fyller ni sedan med vatten när de hänger upp och ned så klarar de sig lika länge som i en vas.
Glögg med nötter och russin hör ju julen till, likaså pepparkakor med mögelost. Ett uppdukat ”gottebord” är aldrig fel, här med både glögg, risgrynsgröt, pepparkakor och paraplyklubbor med polkasmak.
Är inte det bästa med hela december själva förberedandet och pysslandet inför julen? Att göra små mysiga pyssel i precis lagom svårighetsgrad så att barnen kan vara med? Sätta Nejlikor i apelsiner som man sedan kan hänga upp i fönstret med vackra snören, baka pepparkakor prydda med kristyr eller torka apelsinskivor och trä på snöre.
Adventsljusstake är ett annat måste till jul, den här är så fin och känns dessutom inte passé när fjärde advent är förbi. Ett plus är ju att man kan fylla den med godis, nötter, pepparkakor eller göra ett arrangemang med mossa och hyacinter
En trägran i sann Carl Larsson anda för tankarna till en riktig Bullerby-jul. Ett klassiskt julpynt som kan vara med jul efter jul, i generationer.
Söta pepparkaksburkar kan man inte få för många av
Klassisk röd kul-ljusstake!
Det är något lite magiskt över julen, tycker ni inte? Och kanske är det just det vi behöver i mörkaste december? En känsla av värme, ljus och hopp. Och en liten liten gnutta magi..
Blir så oerhört glad om ni klickar på gilla hjärtat!
Ellies rum, en blommig dröm!
I samarbete med Boråstapeter
Efter att sovrummet fått sig en makeover förra veckan var det nu dags för Ellies rum. Ellie har fått tapeten “Alfred” som är en helt underbar blommig, ljus dröm i lindblomsgrönt med gräddvita blommor på. Jag tycker den gjorde sig SÅ bra här i Ellies lilla kryp in.
Alfred är en storblommig tapet i modern stil. Här slingrar stora blekrosa blommor med grågrönt bladverk fram över en diskret mönstrad botten i en dämpad, mörkt lindblomsgrön nyans med grå undertoner. Det vackra mönstret ger tapeten djup, samtidigt som den väl balanserade färgsättningen skapar harmoni.
Tapeten finns även i tre andra färgställningar, varav en med liknande blekrosa blommor på cremevit botten.
Tillsammans med beigt, smutsrosa, vita tunna gardiner och rotting blev det så mysigt och harmoniskt!
Korgstolen är från Afroart hängaren i rotting från HM, regnbågen från Createlittleby sänghimlen från Babyland sänglampan från Granit.
Den här fina kompis-postern är från kunskapstavlan och är verkligen bra tycker jag!
Det här slitna gamla IKEA-köket köpte jag på Blocket när Ellie fyllde 1 år och är Ellies absoluta favorit. Här lagas ständigt diverse maträtter man mer än gärna blir bjuden på i tid och otid.
Jag älskar tapeten Alfred och Ellie gav den 5 av 5 stjärnor!
Vad tycker ni?
I mitt sovrum..
I betalt samarbete med Boråstapeter
Oktober in my heart! Nu minns jag att jag älskar oktober. Varför kommer jag aldrig ihåg det i augusti när jag har rå-ångest över att sommaren är slut? Då tror jag att jag är en sommarmänniska men ÄR jag verkligen det? Hösten är ju underbar. Krispig luft, underbara färger ute och låg sol. OCH - man har så mycket mer tid att rå om sitt hem under den här perioden. Under sommaren är iallafall vårt hem mest en passage. Vi är ju bara utomhus.
SÅ! Apropå att rå om sitt hem så har vårt sovrum fått sig en ny skepnad. Ni som känner mig vet att det går fort i svängarna här hemma och får jag en idé vill jag genomföra den direkt, helst igår. Och när jag såg tapeten “Liv” från Boråstapeter kände jag bara att den skulle passa så fint i vårat sovrum.
“Den ljusa, mönstrade tapeten Liv pryds av ett stiliserat bladverk med folkloristisk känsla. Skandinavisk tradition i modern tappning! De slingrande bladen syns här i vitt med inslag av grönt och blek terrakotta. Den diskret melerade botten har en dämpad, dimgrön nyans. En lugn, harmonisk tapet som ger rummet en finstämd, hemtrevlig känsla. Lika fin i sovrum och barnrum som i hemmets mer sociala utrymmen. Samma mönster finns också i två andra färgställningar”.
Det är helt otroligt vad en tapet gör med ett rum. Vårt sovrum fick en HELT annan känsla tycker jag. Från en lite rå känsla till en väldigt romantiskt ombonad sådan.
Jag ska ärligt erkänna att jag dragit mig lite för att tapetsera sovrummet av ren lathet, men när jag väl började påmindes jag om hur lätt det faktiskt är. Och - att resultatet kommer så snabbt! Vem orkar med torktid och täckpapp liksom!!
Det bästa med att göra om ett rum är ju att man börjar från scratch. Äntligen skruvade jag t ex upp den här spegeln på väggen! Knopplisten rök också, får se om den kommer upp igen någon annanstans. Jag älskar ju knopplister men ärligt, det hamnar väldigt mkt “bös” på de där rackarns listerna också.. haha..
Mmm, här sover jag gott nu..
Hösten är här!
I samarbete med Strömshaga
Äntligen är den här. Hösten, den bästa tiden på året när det kommer till att boa in sig i hemmet. För några veckor sedan fick vi i vanlig ordning äran att göra en säsongstolkning av Strömshagas härliga produkter. Ni kanske minns sist när vi var i Emmas kök? Den här gången höll vi till hemma hos mig i min höstiga trädgård och i vår hall som är som gjord för Strömshagas lantliga produkter.
Jag vet inte hur ni känner men jag har verkligen landat i att hösten är här. Den krispiga luften och doften av jord och löv är underbar tycker jag. Bladen på träden skiftar i färg, kappan och höstkängorna är framplockade och skogen verkar fullständigt svämma över av svamp. För mig är hösten den årstid jag vänder mig inåt och ser över hemmet. Efter en lång ljus sommar som man mest spenderat utomhus är det åter dags att krypa in i sitt lilla bo. Och då gäller det att göra hemmet så mysigt som möjligt, inte sant?
En av de viktigaste sakerna när det kommer till att boa in sig såhär på hösten är att tänka på belysningen. När mörkret smyger sig på är det väldigt trevligt att ha flera mindre belysningspunkter i ett rum. Här hänger till exempel den mindre versionen av taklampan “Ingrid” i hallfönstret och välkomnar besökaren med ett varmt mysigt sken. För extra mysfaktor tänder man fotogenlamporna Linné, här i nickel. De är så fina och går att ställa fram både en och i en grupp av tre som ovan.
Kan man någonsin få för mycket korgar? Inte om du frågar oss. Den här underbara skördekorgen har vi använt flitigt redan. Den är perfekt att hänga på armen när man ska ut i trädgården och skörda sommarblommor, grönsaker eller ta med sig lökar ut för plantering. Väskan i spån rymmer allt från vantar och mössor till kaffetermosar och fika.
Nu när sommarblommorna snart är ett minne blott tycker vi att det är dags att omfamna torkade buketter istället. Det blir jättefina att ställa i en vas på bordet eller att hänga på väggen som en dekoration. Här gjorde vi en girlang av torkade blommor. Bara fantasin sätter gränsen tänker vi!
I oktober är det hög tid att förbereda trädgården och sina planteringar för vintervila. Vårlökarna ska helst planteras redan i slutet på augusti i norra delen av landet och i september i övriga landet, men om du har lökar liggande så är det ändå bättre att plantera dem nu än inte alls. Tulpaner är riktigt tåliga och har inte lika bråttom i jorden som till exempel snödroppar och narcisser. Du kan gräva ner lökarna i rabatterna utomhus eller som vi, sätta dem i krukor. Lökkrukor kan man flytta runt och placera var man vill i trädgården, man kan dessutom skydda dem för rådjuren genom att sätta lökkrukorna uppe på altanen till exempel. Vill man kan man driva fram dem tidigare än de lökar som blommar i rabatten - perfekt för oss otåliga själar. Det är dessutom bra med tidiga lökar på våren så att det finns något som blommar för de första insekterna.
Planterar man lökar i lager får man en längre blomningstid då lökarna avlöser varandra. Läs på förpackningen när lökarna blommar och sätt de som blommar tidigast i det översta lagret. På förpackningen står det också hur djupt lökarna skall planteras.
En tumregel är att plantera lökarna tre gånger sin egen storlek. Är löken 4 cm så skall den vara på cirka 12 cm djup.
Välj lökar såhär: Några som blommar tidigt i mars/april, som till exempel krokusar eller irisar. Någon som blommar i april/maj, så som narcisser, hyacinter och tidiga tulpaner. Någon som blommar sent som i maj/juni, förslagsvis tulpaner. Då blommar de efter varandra och man får en lång blomningsperiod i samma kruka.
Lökar som odlas i kruka bör inte vinterförvaras i en temperatur över 9 °C. Det ska vara svalt, men inte nödvändigtvis frostfritt. Lökarna tål frysgrader till en viss gräns. De måste däremot ha en rejäl köldperiod för att börja växa.
När man är färdig med trädgårdsbestyren är man väl värd en rykande varm kopp te. Och av någon anledning är det som att den där koppen smakar som allra bäst just på en filt utomhus en vacker höstdag under ett träd.
Det var allt från mig och Emma för den här gången! Njut nu av oktober och kika in hos Strömshaga eller Baldershage för att komma till alla produkter.
Jag är inte mer komplicerad än så..
Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.
Hösten kom och tog mig med storm.. Från att ha känt ganska svår separationsångest från sommaren så välkomnar jag hösten, mörkret, den krispiga luften och.. den stickade outfiten..
Såhär vill jag klä mig i höst!
Du kan klicka på bilderna för att komma till produkterna!
Nä, nu ska jag sluta drömma om höstkläder och börja tapetsera här hemma… :)