Arkiv
- april 2025
- mars 2025
- februari 2025
- januari 2025
- december 2024
- november 2024
- oktober 2024
- september 2024
- augusti 2024
- mars 2024
- februari 2024
- december 2023
- oktober 2023
- september 2023
- juni 2023
- april 2023
- december 2022
- oktober 2022
- december 2021
- november 2021
- oktober 2021
- september 2021
- juli 2021
- juni 2021
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- juli 2020
- juni 2020
- maj 2020
- april 2020
- mars 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
HITTA I BLOGGEN
Kategorier
Så här förbereder jag mig inför kursstart – bakom kulisserna av "Våga satsa på din dröm"
Med bara två veckor kvar till kursstart (och 1 vecka till prova på-kursens extraseminarie) är det full fart bakom kulisserna här hemma! Jag tänkte att det kunde vara kul att ta med er på min resa och visa lite av hur jag förbereder mig för kursen "Våga satsa på din dröm – Starta eget". Det känns både spännande och lite nervöst, men mest av allt ser jag verkligen fram emot att få möta mina deltagare och hjälpa dem att ta de första stegen mot sin dröm.
Mitt arbetsflöde:
Planering av föreläsningarna
Just nu jobbar jag med att finslipa föreläsningarna. Det handlar mycket om att hitta balansen mellan inspiration och praktiska tips, så att varje deltagare verkligen kan ta med sig något konkret efter varje session.Förbereda workshopen
Jag har även satt ihop ett strukturerat upplägg för workshopen som är en del av prova på-kursen. Här kommer vi fokusera på att utforska vilka drivkrafter deltagarna har och vilka små steg de kan ta för att komma igång med sin affärsidé.Skapa stödmaterial
Alla deltagare kommer få tillgång till arbetsböcker och guider som jag också håller på att slipa på. Det är viktigt att allt känns tydligt och användbart.Mentalt förbereda mig
Att hålla en digital kurs handlar inte bara om att ha allting tekniskt på plats, utan också om att vara mentalt förberedd. Jag ser till att skapa utrymme för egen reflektion och laddar upp med positiv energi inför kursstarten.
Vad ser jag mest fram emot?
100 % att få höra era historier och tankar. Det är just det som gör det här så givande – att se andra våga ta steg mot sina drömmar.
En helg fylld av mys och måsten
En helg är till ända, och även om jag älskar lediga dagar med familjen, så finns det något otroligt rogivande med att landa i ett tyst hus när måndagen kommer. Att jag älskar mitt jobb bidrar förstås också till att det känns så skönt att börja veckan igen.
Den här helgen var lite speciell eftersom pappan i huset var iväg på sin årliga fiskehelg. Jag och barnen bjöd därför in mamma, pappa och min syster på en klassisk tacofredag. Perfekt start på helgen med familj och god mat!
På lördagen hade jag en fotografering inbokad, och Elle följde med som sällskap när jag fotade en kompis och hennes familj.
Det var en otrolig dag i lördags. Höst-sol och 16 grader! En perfekt fotodag!
Vi passade även på att ta LinkedIn-bilder och det slår mig varje gång hur mycket en riktigt bra profilbild kan göra för helhetsintrycket. Det är verkligen ett tips att boka en schysst fotograf för att ta en bra profilbild!
Som tack fick jag en flaska vin och en underbar höstbukett som nu pryder matbordet här hemma.
Kvällen fortsatte med att min syster kom över och vi lagade en otroligt god tagliata med entrecôte, grillad till perfektion.
Medan vi hade lördagsmys i soffan och kollade på Robinson passade jag på att redigera dagens bilder direkt från soffan – multitasking på bästa sätt! :)
Söndagen gick i ett lite lugnare tempo. Ellie var hos en kompis och jag och Noah sökte febrilt av andrahandsmarknaden efter kaplastavar eftersom vi försöker minska på skärmtiden och hitta andra aktiviteter att pyssla med. Vi fick inget napp så det blev istället en kreativ stund med tornbyggen och små byar av Jenga-stavar och andra klossar vi kunde skrapa ihop, innan pappan till slut kom hem och kunde byta av och åka och köpa fler stavar.
När jag då blev barnfri passade jag på att ta tag i trädgården. Det var dags att isolera de sista krukorna inför vintern, sätta ner några extra lökar i jorden och gräva upp dahliaknölarna. Förra året drog jag ut på det här så länge att det till slut blev för sent, så jag känner mig extra stolt över att ha fixat det i tid i år!
Jag samlade också ihop all fallfrukt som var i bra skick och planerar att koka en ny omgång äppelmos. Den här gången tänkte jag prova en sockerfri variant, kanske med lite agavesirap. Om någon har ett bra recept får ni gärna dela med er!
Ljusslingorna från sommaren får hänga kvar ute på altanen för att sprida lite extra ljus och göra det mysigt nu när mörkret börjar smyga sig på. Det känns nästan lite magiskt när man tittar ut genom altandörren och ser hur trädgården är både vinterförberedd och upplyst.
Söndagskvällen avslutades i soffan framför Gåsmamman: Epilogen – ett perfekt avslut på helgen.
Hur har er helg varit?
Skapa ett isolerande draperi – så håller du kylan borta från hallen
Vill du skapa en snygg och praktisk lösning för din dörr? Med ett isolerande draperi kan du både spara värme och skapa en mysigare känsla i rummet. Här är en enkel guide för att fixa det själv!
Skapa ett isolerande draperi – så håller du kylan borta från hallen
Under höst och vinter kan det bli riktigt kallt i vår hall. Vii saknar en dörr mellan vår ytterhall och inre hall, vilket gjorde att kylan sipprade in i resten av huset. För att lösa detta, utan att sätta in en dörr, bestämde jag mig för att sy ett isolerande draperi. Resultatet blev både praktiskt och snyggt, och jag tänkte dela med mig av hur jag gjorde det – steg för steg!
Varför ett draperi istället för en dörr?
Vi övervägde först att sätta in en dörr, men bestämde oss snabbt för att ett draperi var en smidigare och mer flexibel lösning. Draperiet har flera fördelar:
Isolerar mot kyla: Med dubbla lager tyg fungerar draperiet som en isolerande barriär och håller kylan ute.
Flexibilitet: Det är enkelt att dra åt sidan eller tas ner när det behövs, vilket gör att vi kan ha en mer öppen och luftig känsla under varmare dagar.
Mjukare look: Istället för en tung dörr ger draperiet en mjukare och mer inbjudande känsla till inredningen, samtidigt som det är funktionellt.
Så gjorde jag mitt isolerande draperi
Att sy ett draperi med dubbla lager tyg för att skapa ett isolerande lager är enklare än du kanske tror! Här är hur jag gick tillväga:
Material du behöver:
2 st rejäla tyger eller ett tunnare och ett mer isolerande tyg som foder.
Gardinstång eller skena.
Symaskin (eller nål och tråd om du vill sy för hand).
Fingerkrokar
Multiband
Gardinringar med ögla
Steg 1: Mät och planera
Börja med att mäta hur långt och brett du vill att draperiet ska vara. Lägg till cirka 10-12 cm för sömsmån. Om du, som jag, vill vika över en del av tyget som en dekorativ detalj, behöver du också lägga till ytterligare 20-30 cm. Planeringen är A och O för att få ett perfekt resultat!
Steg 2: Sy ihop tygerna
Lägg de två tygerna med rätsidorna mot varandra. Nåla först för att hålla dem på plats och sy sedan längs med tre av kanterna. När det är klart, vänd tyget ut och in – precis som när du vänder ett örngott. Detta ger en ren och snygg kant utan synliga sömmar.
Steg 3: Skapa ett dekorativt veck
Bestäm vart du vill ha det överliggande vecket, som inte bara är en fin detalj utan också ger draperiet mer struktur. När du har bestämt dig, nåla fast vecket och sy det på plats. Detta steg gör verkligen mycket för det slutgiltiga utseendet!
Steg 4: Fäst multibandet/veckbandet
Vänd tyget och sy fast ett multiband eller veckband längs överkanten. Det är viktigt att sätta bandet åt rätt håll så att hällornas öppning pekar neråt – på så sätt kan du enkelt hänga upp draperiet med antingen fingerkrokar eller gardinringar, beroende på vad du föredrar.
Steg 5: Fålla nederkanten
Innan du syr upp nederkanten, häng upp draperiet för att se hur det faller. Nåla upp fållen på plats medan draperiet hänger, ta sedan ned det och sy fast fållen. Jag valde att använda både fingerkrokar och ringar, eftersom jag gillar det stilrena utseendet med ringarna. Självklart kan du välja bara fingerkrokar om du föredrar det!
Steg 6: Skapa ett knytband
För att kunna knyta upp draperiet när det inte används, sydde jag ett band av tygrester. Det är ett enkelt sätt att hålla draperiet undan och ger dessutom en snygg finish när det är knutet åt sidan.
Resultatet – varmt och mysigt!
Nu när draperiet är på plats, har vi märkt en stor skillnad i hur mycket varmare det är i den inre hallen och i resten av huset. Draperiet stänger effektivt ute kylan och gör att vi slipper en dragig känsla under vintermånaderna. Dessutom ger det en fin inramning till hallen.
Fördelar med ett isolerande draperi:
Minskar värmeförlust.
Enkelt att anpassa efter din inredningsstil.
Flexibelt och lätt att dra undan/ta bort när det behövs.
Budgetvänligt jämfört med att sätta in en ny dörr.
Draperiet har verkligen gjort stor skillnad under de kalla vintermånaderna. När våren kommer, brukar det vara ett av de första vårtecknen här hemma att ta ner draperiet och packa undan det för sommarhalvåret.
Hur jag vågade bryta normen och skapa mitt eget liv
2016 var ett år som förändrade mitt liv på sätt jag inte kunde förutspå. Jag var 29 år, nybliven mamma och hade varit föräldraledig i 18 månader. Det var nu min mans tur att ta över föräldraledigheten, och när han började jobba igen efter att ha skolat in vår son på förskola kände jag hur allt inom mig protesterade.
Var det så här livet skulle vara? Skulle vi verkligen lämna bort vårt lilla barn så många timmar om dagen och betala andra för att ta hand om honom, när ingen av oss egentligen ville vara ifrån varandra?
Jag hade redan innan jag fick barn haft svårt att ta till mig hela "9-5-livet". Känslan av att vara ett litet kugghjul i ett stort maskineri jag inte hade kontroll över fick det att vända sig i magen på mig. Det oflexibla med att vara anställd, och att ständigt behöva anpassa mig till andras tider och scheman, kändes så begränsande.
Tankar och ifrågasättande
Efter att jag blivit mamma kändes detta ännu mer splittrat. Om jag skulle prestera 100 % på jobbet kände jag mig som en dålig mamma, och om jag var en bra mamma kände jag mig otillräcklig på jobbet. Det var som att jag inte räckte till, vad jag än gjorde.
När jag såg vårt liv utifrån var det som att betrakta ett gäng myror som gick samma väg dag ut och dag in. Vi lämnade våra barn, gick till jobbet, kom hem och upprepade samma mönster. Jag kunde inte släppa tanken på om detta verkligen var livet jag ville leva. Var det så här jag ville ha det, år efter år? Innerst inne visste jag vad svaret var.
Längtan efter frihet
Jag insåg snabbt att jag inte ville vara en del av det här mönstret. Jag ville stanna upp, bryta mig loss från den förväntade livsstilen och hitta en väg som var min egen. Jag ville kunna vara närvarande för mitt barn och samtidigt jobba med något som fyllde mig med energi och mening. En längtan efter frihet började växa inom mig – friheten att designa min egen vardag, där jag kunde kombinera mitt familjeliv med ett arbete som gav mig utlopp för min kreativitet och mina drömmar.
Trots den starka längtan, visste jag inte riktigt var jag skulle börja. Jag funderade på olika affärsidéer, men varje idé kändes antingen otillräcklig eller överväldigande att genomföra. Det var frustrerande. Jag visste att jag ville göra något, men inget kändes helt rätt. Jag körde fast i mina egna tankar.
Att vända upp och ned på tankarna
En fråga från föreläsaren Kjell Enhager dök upp i mitt inre: "Vad skulle hända om du landade ett flygplan upp och ner?" Frågan syftar till att utmana vårt sätt att tänka – vad händer om vi gör tvärtemot det vi alltid har gjort?
Jag började tänka annorlunda. Istället för att vänta på den perfekta affärsidén valde jag att ta ett första steg. Jag startade Instagramkontot "@emelieshome". Det var ingen stor affärsidé, men det var ett steg framåt, och det var allt som räknades.
Makten av ”görandet”
Framgången låg inte i att ha alla svaren från början, utan i att våga börja göra något och låta vägen ta form längs vägen. Varje litet steg jag tog gav mig mer kraft och självförtroende att ta nästa. Jag lärde mig att handling föder handling.
Sedan jag tog mitt första steg har jag fortsatt att ta små steg framåt. Jag har kunnat försörja mig som influencer, bloggare och fotograf, och jag har skapat digitalt content åt andra företag. Under resans gång har jag lärt mig enormt mycket och älskar mitt kreativa jobb. Och jag tar fortfarande steg framåt – det är något jag aldrig vill sluta göra.
Känner du igen dig?
Om du känner igen dig i min berättelse och drömmer om att skapa något eget – men inte riktigt vet var du ska börja – då är "Våga satsa på din dröm – Starta eget" kursen för dig!
Det här är kursen jag själv hade behövt när jag stod där, full av vilja men utan en tydlig väg framåt.
Kursen passar både dig som redan har en affärsidé och dig som fortfarande letar efter den där rätta passionen. För ibland handlar det inte om att veta exakt vad man vill – utan om att börja utforska möjligheterna.
Om det pirrar till i magen när du tänker på att skapa något eget, så vill jag bara säga: ta chansen! Det kommer aldrig en ”perfekt tidpunkt” – det enda som behövs är att ta det första steget.
Och jag finns här för att guida dig hela vägen. 💛
Så skyddar du dina växter och gör entrén höstfin inför vintern
Hösten är här, och med den kommer de första frostiga nätterna. Men det betyder inte att du måste ge upp tanken på en vacker och inbjudande entré! Genom att välja rätt växter och skydda dem mot kylan kan du skapa en höstfin entré som håller sig vacker långt in på vintern. Här är mina bästa tips för att göra entrén mysig och skydda dina växter mot frost och kyla.
1. Välj frosttåliga växter
Att välja växter som tål frost är nyckeln till en hållbar höstplantering. Här är några favoriter som klarar av både kyla och frost och ger färg och liv åt din entré under hela hösten:
Alunrot (Heuchera): Mörka, nästan metalliska blad som håller sig fina genom hela vintern.
Silverek (Senecio cineraria): Med sina silvergrå blad ger den en vacker kontrast till andra växter.
Prydnadskål (Brassica): Dessa kålväxter blir bara vackrare när temperaturen sjunker och ger din entré ett robust, färgglatt inslag.
Prydnadsgräs är som vackrast på sensommaren och hösten då flera av sorterna hunnit utveckla dekorativa vippor och ax.
Vinterbär passar perfekt ihop med klassisk ljung på hösten
Ljung har jag tyckt varit tråkig men i en plantering tillsammans med annat tillför den verkligen en färgklick!
Högt och lågt. Med högt vippande prydnadsgräs, ljung, och hängande växter kan du skapa en vacker höstplantering som håller sig vacker länge.
Jag valde att plantera en ädelcypress också, även om den känns mer jul än höst. Men snart är vi där, och jag planerar att inte göra om särskilt mycket till jul utan att detta får stå hela vintern.
2. Skydda känsliga växter mot frost
För de växter som är lite känsligare mot frost kan du enkelt skydda dem genom att täcka dem med bubbelplast och juteväv. Bubbelplasten isolerar och håller växtens rötter varma, medan juteväven ger ett naturligt och estetiskt utseende.
Så här gör du:
Linda bubbelplast runt krukan, helst även undertill, (alternativt ställ krukan på några träbitar så att den kommer upp från marken).
Täck bubbelplasten med juteväv för att dölja den fula plasten, det ger en mer rustik känsla.
För riktigt kalla nätter kan du även lägga till en fiberduk över växterna för extra skydd.
3. Dekorera med höstiga detaljer
För att skapa en mysig och välkomnande entré kan du kombinera dina frosttåliga växter med enkla men effektfulla dekorationer. Här är några idéer:
Pumpor i olika storlekar: Klassiska höstdekorationer som ger färg och form.
Lyktor och ljusslingor: Skapar en varm, inbjudande atmosfär när mörkret faller. Ett tips är att använda batteridrivna ljus, så att du möts av en levande ljus-känsla när du kommer hem.
Naturmaterial: Du kan addera kottar, ved och halm om du gillar en naturlig och rustik känsla.
Lyktor med batteridrivna ljus gör att du alltid välkomnas av en “levande ljus-känsla” när du kommer hem.
4. Skapa en vinterförberedd entré
För att säkerställa att din entré förblir inbjudande och välkomnande hela vintern kan du använda tåliga vinterkrukor som har isolerande lager. Dessa krukor skyddar rötterna från att frysa under de kallaste månaderna. Som ni ser har inte jag gjort det, jag använder samma krukor som jag har på sommaren men isolerar de krukor vars blommor jag är allra mest rädd om.
5. Mysig sittplats vid entrén
Om du har plats, kan det vara trevligt att addera en liten sittplats vid din entré. En bänk med några plädar och kuddar gör underverk för att skapa en hemtrevlig och inbjudande känsla.
Några sista men smarta tips inför höstplanteringen!
Plantera i grupper
Det ser så mycket lyxigare ut om du planterar några växter tillsammans i en kruka. Ställ dem bredvid varandra i affären för att se hur de ser ut tillsammans.
Plantera i olika nivåer
För att ge dina krukor ett mer levande och fylligt utseende kan du arbeta med nivåer i planteringen. Genom att sätta växterna på olika höjd skapar du djup och får det att se ut som om plantorna har växt på plats längre än de faktiskt gjort. Det är ett enkelt knep för att skapa en större och mer imponerande plantering.
Fler plantor för pengarna
Ett annat bra tips är att dela på vissa växter direkt vid plantering. Genom att försiktigt dra isär rotklumpen eller skära med en kniv får du fler mindre plantor från samma kruka.
Löv istället för jord
Om du planterar sent på säsongen och inte vill använda jord, kan du istället fylla krukorna med löv och annat pös från trädgården. Sätt ner växterna direkt i löven och täck med ett lager finare löv. Eftersom tillväxten är begränsad på grund av årstiden, slipper du dessutom kladdet med jord.
Skydda mot frost
Vid kallare nätter kan du skydda dina planteringar genom att täcka dem med säckväv. Det hjälper dem att hålla sig fina längre under säsongen.
Lycka till hörni!