Arkiv
- april 2025
- mars 2025
- februari 2025
- januari 2025
- december 2024
- november 2024
- oktober 2024
- september 2024
- augusti 2024
- mars 2024
- februari 2024
- december 2023
- oktober 2023
- september 2023
- juni 2023
- april 2023
- december 2022
- oktober 2022
- december 2021
- november 2021
- oktober 2021
- september 2021
- juli 2021
- juni 2021
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- juli 2020
- juni 2020
- maj 2020
- april 2020
- mars 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
HITTA I BLOGGEN
Kategorier
Ebba.
Den 17 december 2023 somnade du in för gott. Du lämnade oss här på jorden, och med dig försvann en bit av mig. En bit av oss alla som älskar dig.
Det är fortfarande svårt att förstå hur livet kan vara så grymt, så orättvist och så mörkt.
Din historia – de 2,5 åren som sjuk – är som hämtad ur en film. En sådan där film som får oss att gråta floder och sedan krama om våra barn lite extra hårt när de somnat. Men din historia är ingen film. Din historia är verklighet.
Jag minns hur du berättade att du ofta vaknade på morgonen och hoppades att allt bara var en mardröm. Den känslan kan nog de flesta av oss relatera till – lättnaden som sköljer över en när man inser att det hemska man upplevt under natten bara var en dröm. Men för dig kom aldrig den lättnaden. Din mardröm var verklighet. Varje morgon. Varje dag. I 2,5 år.
"Jag tänker bara på barnen," sa du gång på gång med en röst som då brast. Dina barn var ditt allt. Och som du älskade dem.
De sista två månaderna på jorden visste du att du skulle dö. Hur det är att leva med den vissheten är för mig omöjligt att föreställa sig. Prognosen var dålig redan från början – trippelnegativ bröstcancer – men hoppet fanns där. Ibland svagt, men alltid levande. Hoppet om tid. Om att forskningen skulle hinna ifatt. Om att bromsmedicinerna skulle bli bättre.
Men så kom det där beskedet. Beskedet om ytterligare spridning. Jag tror att du innerst inne visste att det skulle komma, men du kämpade ändå. Din kropp var så svag nu, bruten av cellgifter och sjukdom. Till slut gick det inte längre. Din kropp orkade inte mer. Mörkret kom. Det svarta hålet av ångest blev din verklighet.
Jag kommer aldrig att glömma sista gången jag var hos dig. Hur du såg på mig med uppgivna, tårfyllda ögon och sa: "Det var såhär mitt liv blev." De orden skar rakt igenom mig. Du hade gett upp. Förlikat dig med det ofattbara. Orden bar på så mycket sorg, men också en stilla skärva av acceptans.
Att stå bredvid, utan att kunna trösta eller ge hopp, är en smärta som bara den som varit där kan förstå. Men du, trots allt, valde att leva fullt ut varje dag – även när dina dagar gick att räkna på händerna. Och du skrattade ända in i slutet. För det var sån du var. Stark. Modig. Full av liv.
Den 17 december var du färdig. Du hade sagt allt du ville säga, pratat med alla du behövde prata med och ordnat allt som behövde ordnas. Du kunde nu släppa taget om livet.
Ebba, du har lärt mig så mycket. Du har lärt mig att det är okej att livet är utmattande och svårt, även när man är tacksam för det. Att tacksamhet och trötthet kan finnas sida vid sida. Allt måste inte vara enkelt eller lyckligt för att vara värt att uppskattas. Livet är allt: trotsiga barn, sömnlösa nätter och små kroppar som vägrar samarbeta. Man kan vara tacksam och ändå vara alldeles, alldeles slut.
Du har också lärt mig att vi inte vet något om morgondagen. Att livet är skört, oförutsägbart och långt ifrån självklart. Det betyder naturligtvis att vi ska bli bättre på att vara i stunden och känna tacksamhet för det lilla. Att vi inte ska skjuta drömmar på framtiden och att vi ska värna om och vårda våra relationer. Men vi får inte glömma att våra minnen, ögonblicken vi lever i och drömmarna vi bär om framtiden är precis lika viktiga.
Det här året har varit så otroligt svårt. Sorgen har gått från att vara outhärdlig till att bli en del av mig. En del av vardagen. Jag tänker på dig varje dag, Ebba. Jag känner dig nära, som om du är här på något sätt.
Jag lovade dig att finnas för dina barn, och inget har varit enklare eller känts mer självklart. Inget får mig att känna mig så nära dig som när jag är med dem. Du har skapat två helt fantastiska tjejer – starka, underbara och fulla av liv, precis som du.
Din kärlek lever kvar i dem. Alltid.
Saknaden och tomheten du lämnat efter dig är obeskrivlig
Dela upp julstädningen på 10 dagar – så fixar du enkelt ett mysigt hem till jul
Julen närmar sig med stormsteg, och med allt som ska hinnas med kan julstädningen kännas överväldigande. Men lugn – genom att dela upp städningen på 10 dagar, med ungefär 20-30 minuter per dag, blir det betydligt lättare att få allt gjort.
Här är min plan för hur jag (och kanske du?) kan ta itu med städningen steg för steg.
Det är 12 dagar kvar till jul så om vi vill vara färdiga den 23 december och börjar imorgon är det 10 dagar att dela upp städningen på.
Dag 1: Organisera och plocka undan
Börja med att skapa ordning i vardagsrum och kök. Plocka undan saker som ligger framme och inte hör hemma. Skapa en yta för juldekorationer om du inte redan har gjort det.
Dag 2: Rengör köket
Köket är hjärtat i många hem under julen. Torka av köksbänkar, skåpluckor och köksbord. Passa på att rengöra ugnen och mikrovågsugnen. Gå igenom kylskåpet och släng gamla matvaror.
Dag 3: Dammtorka
Dammtorka alla synliga ytor i hemmet, som bokhyllor, fönsterbrädor och prydnadssaker. Det gör stor skillnad för helhetskänslan.
Dag 4: Rengör badrummet
Badrummet förtjänar lite extra omsorg. Skrubba handfat, toalett och dusch/badkar. Byt ut handdukar och fyll på med toalettpapper och andra förnödenheter.
Dag 5: Dammsuga och moppa golv
Ta fram dammsugaren och gå igenom hela hemmet, inklusive under soffor och sängar. Moppa golven i kök och badrum för en riktigt fräsch känsla.
Dag 6: Fönsterputsning
Putsa de viktigaste fönstren, framför allt där ljusstakar och julstjärnor står. Torka av speglar och andra glasytor för extra lyster.
Dag 7: Fixa sovrummen
Byt sängkläder och vädra sängarna. Plocka undan kläder och saker som ligger framme. Ett fräscht sovrum gör stor skillnad för julkänslan.
Dag 8: Detaljstädning
Fokusera på detaljerna som ofta glöms bort. Rengör lampor, lysknappar, dörrhandtag och andra små ytor.
Dag 9: Julpynt och doft
Nu är det dags för det roliga! Slutför julpyntningen och torka av pyntet om det behövs. Placera ut doftljus eller apelsiner med nejlikor för att skapa en härlig julkänsla.
Dag 10: Final touch
Sådär ja, klart och redo för julen utan stress! Jag hoppas att det här upplägget kan hjälpa dig att få till ett mysigt och inbjudande hem lagom till jul. Med en jullista full av härlig musik i bakgrunden blir städningen lite roligare – jag lovar! 🎶
Vill du ladda ned och skriva ut den här listan för att bocka av varje dag? Du hittar den här.
Hur ser din julstädning ut? Dela gärna dina tankar och tips i kommentarerna – jag älskar att höra hur ni gör er redo för julen! ✨
Adventsspurt mot Julefrid?
Kan du också känna att december ibland förvandlas till en enda lång sprint fram till julledigheten?
Inte nog med allt jobb som ska bli klart innan jul – det är julklappar att fixa, avslutningar att närvara vid, luciafiranden, uppträdanden, och en aldrig sinande lista av "måsten". Det är så lätt att julen, som egentligen borde vara en tid för lugn och mys, förvandlas till något mer stressigt än njutbart. Jag försöker påminna mig själv om att stanna upp, andas och skapa små stunder av lugn mitt i allt kaos. För det är ju egentligen det som är julens magi – de där små stunderna som känns som balsam för själen.
Sedan barnen kom har julen verkligen förändrats. När jag var barn kändes det som att julen nästan bara hände – som om det var en magisk kraft som förvandlade hemmet till ett julparadis över en natt. Och på många sätt är man nästan barn själv tills man får egna barn. För mig har julen alltid inneburit att komma hem till mamma och pappa. Deras hem har alltid varit varmt, pyntat och fyllt med den där magiska julstämningen. Det var doften av gran, ljus som glittrade i fönstren och känslan av att allt bara fanns där – mys, värme och trygghet. Jag behövde aldrig tänka på hur allt kom på plats.
Men nu är det annorlunda. Nu är det jag som är den vuxna. Jag som ska fixa allt det där myset. Skapa traditioner, pynta hemmet, baka kakor och slå in klappar som får barnens ögon att tindra. Och på många sätt är det fantastiskt. Det har gett mig en ny kärlek till julen, en glädje i att få vara den som skapar magin för mina egna barn. Det är något så speciellt med att se deras förväntan, att få vara en del av deras barndoms minnen.
Samtidigt är det överväldigande. Allt det där som jag som barn bara tog för givet är nu mitt ansvar – och det är inte lite. Jag vet inte om sociala medier spelar in, med alla bilder på perfekta pepparkakshus, koordinerade pyjamasar och adventskalendrar som ser ut som små konstverk. Eller om det är de där djupt rotade förväntningarna på oss som kvinnor, kanske från en tid då vi hade en helt annan roll i hemmet. Kanske är det en kombination. Men oavsett, är det mycket att hantera.
Jag tror att jag började mitt föräldraskap som en tia när det kommer till allt det där yttre.
Jag gick verkligen all in. Kalas som skulle vara magiska, jultraditioner som följdes till punkt och pricka, pynt i varje vrå, pyssel vid köksbordet och allt annat som hörde till. Jag ville ge mina barn precis allt, och det gav mig glädje att se deras reaktioner – tindrande ögon, glada skratt och känslan av att ha skapat något riktigt speciellt.
Men med åren har något förändrats. För varje jul, varje födelsedag och varje traditionsbunden aktivitet har jag märkt att jag blivit tröttare och tröttare. Inte nödvändigtvis på själva firandet eller på att skapa mysig stämning, utan på det konstanta kravet jag kände – både från mig själv och från omgivningen. Det är som om jag i början försökte leva upp till någon bild av hur föräldraskap och högtider skulle se ut, snarare än att hitta vad som verkligen betyder något för oss som familj.
Kanske har jag börjat slappna av. Jag har insett att det är de små sakerna som faktiskt betyder något. Det är inte de perfekta pepparkakshusen eller det genomtänkta pyntet som mina barn kommer att minnas – det är stunderna vi delar tillsammans. Som när vi bakar, och halva degen hamnar i magarna istället för på plåten. Eller när vi kryper upp i soffan för att se en julfilm under en filt med en kopp varm choklad i handen.
Samtidigt, om jag ska vara ärlig, känner jag fortfarande en viss stress ibland. Kanske är det min egen inre bild av hur julen "borde" vara som spökar. Eller kanske är det pressen från sociala medier och samhällets förväntningar på oss som föräldrar. Det är svårt att bara släppa taget, även när jag försöker påminna mig själv om att det är helt okej att göra lite mindre – att fokusera på närvaron istället för perfektionen.
Och egentligen är det ju just det som är julens kärna, eller hur? Att skapa minnen som känns äkta, att vara tillsammans och att göra plats för både skratt och lugn. Så i år försöker jag att ta det lite som det kommer. Mindre stress, mindre press – och förhoppningsvis mer av det som verkligen spelar roll.
En sak som hjälper mig att varva ner är att stå i köket och experimentera fram något gott. Just nu är jag inne i en fas där jag försöker undvika gluten så mycket som möjligt. Det är en utmaning, särskilt när det gäller att hitta något färdigt i butiken som både är gott och känns bra för kroppen. Så då får jag ta saken i egna händer! Ett exempel är min egen granola – enkel, god och precis sådär krispig som jag gillar.
Min hemmagjorda granola
Som med mycket annat i köket, går jag ofta på känsla när jag gör granola. Men här är grunden som jag utgår ifrån:
Havregryn – basen för nästan varje granola.
Frön och nötter – solrosfrön, pumpafrön, linfrön, sesamfrön och kokosflingor är favoriter, tillsammans med hackade nötter av olika slag.
Kokosolja – jag smälter den för att göra det enklare att blanda.
Sötma och smak – lite äppelmust och honung ger både smak och lagom sötma. Den här gången provade jag även att tillsätta lite kokossocker – det blev gott, men jag tog så lite att skillnaden var svår att känna.
Jag rör ihop allt och sprider ut det på en plåt. Sedan låter jag ugnen göra sitt jobb tills granolan får den där perfekta gyllene färgen och blir sådär härligt krispig. När den har svalnat blandar jag i russin och quinoapuffar för extra crunch och sötma.
Serveringstips
För mig är den här granolan godast tillsammans med en skål grekisk yoghurt och lite färska bär. Det känns både lyxigt och enkelt – en perfekt balans i vardagen när tiden är knapp. Och det bästa? Att jag vet exakt vad som finns i den.
Julens tempo – en påminnelse
När jag står där och rör om i granolan på plåten tänker jag på hur mycket vi pressar in i decembermånad. Visst är det härligt med allt som hör julen till, men kanske kan vi försöka hitta lite mer balans i år?
Hur ser du på decemberstressen? Är du en av dem som älskar att pyssla med allt julstök, eller känns det mer som en överväldigande checklista? Lämna gärna en kommentar och dela med dig av hur du hittar balans i julens alla "måsten".
Återhämtning efter intensiva perioder – tankar, reflektioner och lite adventsmys
Efter en otroligt intensiv jobbperiod är min allra första kurs, “Våga satsa på din dröm – Starta eget företag”, färdig och mina första deltagare har nu gått klart den. Det är en milstolpe som jag är så stolt över, men samtidigt känner jag mig… färdig. Färdig på ett sätt som är svårt att beskriva, som om energinivån gått ner till noll.
Att hyperfokusera på ett stort projekt i mer än en månad är verkligen en superkraft, men som med alla superkrafter har det sitt pris. Nu känner jag att min hjärna skriker efter återhämtning. Och för en ADHD-hjärna, som ofta snurrar på högvarv, är det lättare sagt än gjort. Att hitta de där små stunderna av ro och återhämtning är en utmaning jag ständigt jobbar med.
Hur återhämtar du dig efter intensiva perioder? Är du bra på att vila och återställa energin?
Jag har länge tänkt att jag borde göra en lista över vad som faktiskt ger mig återhämtning. Små enkla saker som jag vet får mig att landa och må bra. Kanske är det nu den där listan blir verklighet?
Och mitt i allt detta kom advent. November försvann i ett blink och plötsligt är det dags att ta fram ljusstakar och stjärnor. Inför helgen plockade jag fram det mesta och fick upp julbelysningen, men jag bestämde mig för att pausa allt annat och åka till skärgården. Det blev några välbehövliga dagar av lugn och stillhet tillsammans med familjen och Ebbas familj. Jag tror knappt jag kollade på telefonen på hela helgen. Nu när jag är tillbaka tänker jag försöka ta det lugnt och göra lite i taget. Städa, rensa, och plocka undan allt det där som inte blivit gjort på länge. Men framför allt ska jag försöka andas. Långsamma, djupa andetag som går hela vägen ner i magen.
Ledighet väntar runt hörnet, och det känns som precis vad jag behöver just nu. Kanske blir det en chans att verkligen varva ner, reflektera och hitta tillbaka till mig själv igen efter den här galna hösten.
Hur gör du för att återhämta dig? Jag tar gärna emot tips – stora som små – för att fylla på min lista!
En Tjuvstart på Julen – Följ Med Bakom Kulisserna!
Under hösten brukar det bli ett gäng julfotograferingar när man jobbar som inredningskreatör. Ni kan tänka er barnens uttryck när de kommer hem från skolan och möts av en klädd julgran, doften av pepparkakor och julmusik strömmande ur högtalarna – i oktober! Den här gången tänkte jag ta er med bakom kulisserna när jag och Emma fotade årets julbilder för Strömshaga.
Temat för fotograferingen var att fånga stämningen av dan före dan, den där magiska dagen när julen är precis runt hörnet och man gör de sista förberedelserna. Det är en dag fylld av värme och förväntan, där granen kläs, saffransbaket sprider sina dofter, och klapparna slås in med omsorg.
Granen – Enkelt och Stilrent med Röda Detaljer
Vi började med granen och valde att hålla dekorationerna enkla men eleganta. De röda rosetterna i stål från Strömshaga blev den enda dekorationen, vilket gav granen en sofistikerad och stilren känsla som verkligen stack ut. Med de röda inslagen mot de gröna grenarna behövdes inget annat – rosetterna fångade ljuset vackert och gav granen den där klassiska men ändå moderna touchen. Strömshagas ljusstakar och kuddar förstärkte känslan och skapade ett varmt och inbjudande rum att fotografera i.
Saffransbaket – En Liten Smak av Jul
Inget julbak utan saffran, eller hur? Vi brukar alltid ha med något praktiskt moment när vi fotar för Strömshaga. Antingen ett recept, ett praktiskt tips eller DIY. Den här gången bestämde vi oss för att baka en saffransstjärna som fick bli huvudpersonen i köket. Doften av saffran fyllde hela huset, och stjärnan blev både vacker, stämningsfull och otroligt god. Bakandet blev en scen för sig, med mycket skratt och några smakprov längs vägen. Och det bästa av allt var att få äta upp den när vi var klara – speciellt när blodsockret var lägre än lägst och vi kunde njuta av vårt eget hantverk i fulla drag.
Paketinslagning Vid Kakelugnen – En Mysig Avslutning
Inslagningen av julklappar är ofta den sista touchen innan jul, och för att fånga den genuina känslan av dan före dan skapade vi en inbjudande hörna vid kakelugnen. Här möttes vi av sprakande eldsken, varma kuddar från Strömshaga och mjuka ljus från deras klassiska ljusstakar – den perfekta miljön för både paketinslagning och rimstuga. Varje paket fick den omsorg det förtjänade, inslaget med fina papper, jutesnören, en kvist granris och ett avslutande lackat sigill som en extra detalj.
Det blev en riktig julstämning där varje rim på paketen adderade en personlig touch, och vi hoppas att den mysiga stämningen inspirerar dig till att skapa dina egna traditioner.
Bakom Kameran – Verkligheten Bakom Julbilderna
Det jag älskar med dessa julfotograferingar är att de blir så mycket mer än bara en fotosession. Ljuset som skiftar, små detaljer som ska falla på plats och de små oförutsedda stunderna – allt det där bidrar till en känsla av äkthet och närvaro. Och även om det inte var dan före dan på riktigt, så tror jag att vi lyckades fånga den där magin som julen för med sig.
Jag älskar att få jobba med Emma och efter att ha jobbat ihop i 4-5 år är vi väldigt sammansvetsade. Vi är inte bara ett bra team, vi har också otroligt kul ihop.
När allt är färdigt och blodsockret är i botten är det rätt lyxigt att få hugga in på rekvisitan, framförallt när den ser ut och smakar såhär!
Hur känner ni? Börjar ni bli sugna på jul eller känns det fortfarande långt bort?